De lekkerste gerechten uit Kroatië
De Kroatische keuken is zeer gevarieerd en verschilt sterk van regio tot regio. Enerzijds is dit te danken aan de geografische ligging, want aan de Adriatische kust komen vis en zeevruchten van nature meer voor. Anderzijds spelen nationale invloeden een rol. Vooral in Dalmatië heeft zich een mediterrane keuken met Griekse en Italiaanse invloeden zich ontwikkeld, terwijl in Midden-Kroatië de Ottomaanse invloeden meer aanwezig zijn. De beroemdste Kroatische gerechten zijn nu echter in het hele land te vinden. Geniet van al deze Kroatische culinaire hoogstandjes in bijvoorbeeld gezellige konoba's en proef daar ook de plaatselijke drankjes zoals heerlijke wijn of kruidenschnaps. Aan het eind van deze lijst bent u aan het watertanden bij al deze heerlijke en gevarieerde gerechten uit Kroatië.
INHOUDSOPGAVE
Ćevapčići
Dit gerecht is misschien wel de beroemdste specialiteit van Kroatië. De kleine vleesrolletjes, die hun typische smaak krijgen op de houtskoolgrill, worden traditioneel bereid van schapenvlees. Tegenwoordig bevatten ze meestal rund- of varkensvlees. Als bijgerecht krijgt u frietjes of ajvar, een koude groentepuree op basis van paprika en soms aubergines. U kunt deze klassieker ook bijna door heel Kroatië als streetfood in pitabroodjes verkrijgen.
Dagnje
Vers gevangen zwarte mosselen zijn een gerecht dat u zeker moet proberen op vakantie, vooral als u aan de kust verblijft. Er zijn twee traditionele bereidingswijzen van dit Kroatische gerecht. De eerste variant heet buzara. Hier worden de mosselen geserveerd met tomatensaus. De andere variant worden de mosselen gekookt met witte wijn. In beide gevallen krijgt u er wit brood bij om in de heerlijke sauzen te kunnen dippen.
Punjena paprika
Een andere klassieker uit de Kroatische keuken zijn gevulde paprika’s. De paprika’s die in Kroatië worden gebruikt zijn wel iets kleiner dan in Noord-Europa. De paprika krijgt een stevige vulling van rijst, uien en veel vlees. Het geheim van de speciale smaak is de gebruikte peper. De paprika's worden traditioneel opgediend in een tomatensaus. Dit is op en top typisch Kroatisch eten.
Mijesano Meso
Aangezien Kroaten graag vlees eten en dat het liefst van een houtskoolgrill halen, is het niet heel raar dat er ook een lokale versie van een grillschotel bestaat. Daarop vindt u gemengde klassiekers zoals ćevapčići of rasnici. Als bijgerechten kunt u er heerlijke frietjes bij eten, maar ook de klassieke groenterijst Djuvec of gewoon gegrilde groenten worden erbij genomen. Voor wie verschillende lekkernijen van de Kroatische keuken in één keer wil proeven, is de grillschotel een uitstekende keuze.
Djuvec
U kunt deze traditionele stoofpot als bijgerecht of volwaardige maaltijd bestellen. U vindt het in elke regio van Kroatië, hoewel de bereidingswijze en de ingrediënten soms sterk verschillen. Een mengsel van vlees, groenten en rijst wordt in een pan gestoofd. Afhankelijk van de verschillende smaken wordt er schapen-, varkens- of rundvlees in de pan gedaan, meestal met paprika, tomaten, aardappelen, erwten, sperziebonen of uien. Vaak worden okra’s en courgettes ook toegevoegd. Echt typisch Kroatisch eten!
Rasnici
Een ander heerlijk Kroatisch gerecht voor liefhebbers van barbecue en vlees is rasnici. Hierbij worden platte stukken vlees op spiesen geprikt en vervolgens gegrild. Lamsvlees, kalfsvlees of vlees van gevogelte zijn ook veel voorkomende varianten die worden gebruikt in dit Kroatische recept. De groentes worden vaak afgewisseld en met het vlees op de stokjes gespiesd. Uien en paprika's zijn typisch voor het land. Rasnici wordt vaak geserveerd met een groentesaus die ajvar wordt genoemd.
Salata od hobotnice
Vooral in restaurants dichtbij de zee mag u de salata od hobotnice niet overslaan. Vers gevangen octopus uit de Adriatische Zee wordt fijngehakt en gekookt samen met tomaten, uien, soms aardappelen en peterselie. Vervolgens wordt het dan besprenkeld met een dressing van olijfolie, knoflook, zout, peper, azijn en citroen. Een glas lokale witte wijn past er perfect bij.
Riblji paprikaš
Visliefhebbers mogen deze stoofpot niet missen op hun reis door de Balkan. De vissen die het meest voor deze stoofpot gebruikt worden zijn karpers of meervallen. Ook snoeken en snoekbaarzen kunnen echter in dit recept gebruikt worden. Daarnaast vormen uien en paprika's de basis van de soep. Riblji paprikaš wordt vervolgens zonder te roeren voor twee uurtjes op het vuur gekookt. Afhankelijk van de streek in Kroatië worden aardappelen aan de stoofpot toegevoegd of wordt het geserveerd met noedels.
Palačinke
Natuurlijk mogen zoete verleidingen niet ontbreken op deze lijst met Kroatische specialiteiten. Misschien wel de bekendste lekkernij voor zoetekauwen zijn de zogenaamde pannenkoeken, die u in vele benamingen op menukaarten kunt vinden, waaronder bijvoorbeeld palačinke. De dunne crêpe-achtige pannenkoeken zijn ongeveer gelijkwaardig aan de Nederlandse pannenkoeken. U kunt ze op traditionele wijze met jam eten of vullen met chocolade of ijs. De perfecte afsluiter voor een diner met heerlijk Kroatisch eten!
Savijača of Štrudl
Als alternatief voor de pannenkoek kunt u uw maaltijd afronden met een Savijača of Štrudl. Deze zoete specialiteit is bekend uit Oostenrijk en wordt in Kroatië in verschillende varianten aangeboden. Traditioneel wordt de strudel gevuld met kersen of appels. De strudel is ook verkrijgbaar met een vulling van kwark. Of misschien wilt u een strudel met chocolade erin?
Laat ons weten wat je van dit artikel vind!
Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's
Inspiratie
Bestemmingen - Vakantie ideeën
Blog