De mooiste kerken in Nederland
De kerken van Nederland zijn veel meer dan alleen godshuizen. Het zijn de trotse getuigen van de bewogen geschiedenis van het land en maken indruk met hun machtigheid en rijke inrichting. Met de reformatie in de 16e eeuw gingen veel van de Nederlandse kerken over in protestantse handen. Weliswaar werden er zo nu en dan nog missen of diensten gevierd, maar steeds meer werden die godshuizen tot drukbezochte centra voor evenementen. Vaak hebben gerenommeerde musea er hun intrek in genomen. Tegenwoordig behoren de concerten, theaters en feesten in de buitengewone sfeer van rijk versierde kerkinterieurs als vanzelfsprekend tot het culturele programma van de steden. Verzuimt u niet om tijdens uw reizen in Nederland een bezoek te brengen aan de prachtige kerken daar. Niet in de laatste plaats vanwege de orgelconcerten in een unieke akoestiek.
Inhalt
Nieuwe Kerk: de kroningskerk in Amsterdam
De Nieuwe Kerk in Amsterdam – de kerk waar de Nederlandse monarchen gekroond worden - behoort tot de belangrijkste kerken van Nederland. Direct naast het Koninklijk Paleis op de Dam gelegen, is het laatgotische godshuis een trekpleister met zijn grandioos uitgeruste interieur, waaronder een prachtig opgesmukte, 10 meter hoge kansel. Bovendien herbergt de kerk de graven van veel prominente Nederlanders. De Nieuwe Kerk is tegenwoordig echter meer een museum dan een kerk. Bezoek de interessante exposities met tentoongestelde objecten over vreemde culturen en religies. De wijd en zijd populaire orgelconcerten zijn altijd snel uitverkocht.
Sint-Nicolaaskerk: parel van Amsterdam
Een meesterwerk van de sacrale kerkenbouw is de Sint Nicolaaskerk, de Basiliek van de Heilige Nicolaas. Haar machtige koepelvormige toren verheft zich imposant boven het centrum van Amsterdam. De in 1887 voltooide en in 2012 tot basilica minor verheven kerk is een indrukwekkende mengeling van neobarok en elementen uit de neorenaissance. Een kunstzinnig genot van de eerste orde vormen de prachtige roosvensters tussen de torens en de muurschilderingen in filigraan. In de basiliek worden nog altijd regelmatig missen gevierd. Ervaar de voortreffelijke akoestiek orgelconcerten, die hier meestal in het weekend plaatsvinden.
Servaasbasiliek: de schatkamer van Servatius
Ze geldt als de oudste bewaarde kerk van Nederland, de in de 11e eeuw gebouwde Servaasbasiliek (St. Servatiuskerk) in Maastricht. In 1985 verleende de paus aan deze kerk de titel van basilica minor. De schatkamer van de kerk met zijn kostbare relikwieën en middeleeuwse gewaden is van grote kunsthistorische betekenis en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. In het middelpunt staat echter de schrijn van de ijsheilige Servatius van Tongeren die in 384 in Maastricht stierf. Een reliekschrijn in de vorm van een hoofd, sleutels en kruis stammen uit de tijd van de 9e tot 12e eeuw.
Munsterkerk: voormalige abdijkerk met praalgraf
De enige kerk in Nederland in laat-romaanse stijl is de Munsterkerk (Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk) in Roermond. De voormalige abdijkerk van de cisterciënzerinnen is de grafkapel van de stichter Gerard (III) van Gelre en zijn vrouw Margaretha van Brabant. De beide liggende beelden van het praalgraf werden rond 1230 vervaardigd en gelden als de oudste liggende sculpturen van Nederland. Verwonder u ook over de zandstenen figuur van Christus hoog in de octogoon uit de 12e eeuw en over het 500 jaar oude meesterlijk vervaardigde Antwerpse gebeeldhouwde altaar met scènes uit het leven van Christus.
Grote of Sint-Bavokerk: waar Mozart het orgel bespeelde
Tot de indrukwekkendste godshuizen van Nederland behoort de op een kasteel lijkende evangelische Sint-Bavokerk in Haarlem. Haar toren steekt fier 76 meter uit boven de Grote Markt. In de tussen 1370 en 1520 gebouwde drieschepige kruiskerk ligt de belangrijke Nederlandse portretschilder Frans Hals begraven, die in 1666 in Haarlem stierf. Het houten plafond in filigraan en de geheel uit grafplaten bestaande vloer zijn uniek. Informeer naar missen en concerten. De akoestiek van deze kerk zal u fascineren. Op het 30 meter hoge orgel zou eens de jonge Mozart hebben gespeeld.
Stevenskerk: allerfijnste gotiek
In Nijmegen in Gelderland belooft de Stevenskerk de liefhebbers van interessante kerken een bijzondere ervaring. In het interieur van de 750 jaar oude kerk ziet u meteen het enorme König-orgel van de gelijknamige Noordrijn-Westfaalse orgelbouwer en de talrijke prachtige kroonluchters met kaarsen. Ook het gedegen houten plafond en de gotische gewelven zijn zeer mooi om te zien. Verzuim niet de Stevenstoren te beklimmen en te genieten van het fantastische uitzicht over de oude gebouwen en de omgeving met rivieren zoals de Maas en de Waal.
Oude Kerk Delft: de 'Scheve Jan' van Delft
In de volksmond wordt hij liefdevol 'Scheve Jan' genoemd, de scheve toren van de Oude Kerk in Delft. De 75 meter hoge westelijke toren staat vanwege de instabiele ondergrond ongeveer twee meter uit het lood. De kerk werd in meerdere fases gebouwd tussen de 13e en de 16e eeuw. In de kerk liggen bekende persoonlijkheden begraven, waaronder de beroemde barokschilder Johannes Vermeer die in 1675 in Delft stierf. Een feest voor de zintuigen zijn de kunstzinnig beschilderde glas-in-loodramen, in de kleuren okergeel, hemelsblauw, dieprood en donkergroen, die gelijkenissen uit de Bijbel vertellen.
Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart: pelgrimskerk met kruisgang
De historische stadskern van de Limburgse stad Sittard wordt gedomineerd door de kruisbasiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Jezus. De basilica minor uit 1877 is een belangrijke pelgrimskerk. Tegenover de kerk bevindt zich het Mariapark, een vierkante kruisgang met veertien staties. De emporen boven de zijingangen, de met honderden votiefplaten versierde wanden en de betoverende altaren in de koorkapellen zorgen voor een fascinerend harmonisch beeld. Een veelzeggende blikvanger is het 6 meter hoge triomfkruis dat de boom van het leven symboliseert.
Dom van St. Martinus: prachtig uitzicht
Reeds vanuit de verte is de 112 meter hoge toren van de gotische dom St. Martinus in Utrecht te zien en daarmee is de in de 14e eeuw opgerichte toren de hoogste kerktoren van Nederland. Klim over de 465 treden naar boven en verbaas u over het fantastische uitzicht over het veelzijdige silhouet van de stad en kijk op heldere dagen tot aan Amsterdam. Het interieur van de kathedraal schittert met een betoverende Franse gotiek en opmerkelijke fresco's uit de 15e eeuw. Het gebeier van de veertien klokken van de kerk, die bij bijzondere gelegenheden en feestdagen nog met de hand geluid worden, is een van het luidste van Europa.
Hooglandse Kerk: allerlei soorten evenementen
In het historische centrum van Leiden, de stad van Rembrandt, verheft zich, omgeven door trotse patriciërshuizen en hofjes, de Hooglandse Kerk (Pancratiuskerk). Het interieur van de rond 1500 gebouwde kerk fascineert door zijn wonderbaarlijke gewijde sfeer. Door de grote gotische ramen stroomt het licht naar binnen. Hoewel de kerk sinds 1572 protestants is, worden er op zondagen nog altijd vieringen gehouden. In de grote sfeervolle ruimte worden echter vooral allerlei evenementen georganiseerd zoals concerten en theatervoorstellingen. Ook intieme diners zijn in deze unieke ambiance een zeer bijzondere ervaring.
Laat ons weten wat je van dit artikel vind!
Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's
Inspiratie
Bestemmingen - Vakantie ideeën
Blog