De mooiste burchten en kastelen in Polen
Polen is rijk aan kastelen en burchten. De prachtige bouwwerken vormen stenen getuigen van een afwisselende geschiedenis en sturen u op een tijdreis door voorbije eeuwen. Tijdens een bezoek krijgt u een uniek inkijkje in het leven van ridders, koningen en de gegoede burgerij. Enkele van de bouwwerken liggen midden in een stad, waaronder de monumentale burcht Wawel in Krakau, die aan de oever van de rivier de Wisla ligt en wordt beschouwd als een Pools nationaal heiligdom en op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Andere kastelen zijn gelegen in een schilderachtig natuurlijk landschap en vormen het sprookjesachtige decor voor historische tentoonstellingen, grootse kunst en spannende culturele tentoonstellingen. Hier volgt een overzicht van de tien mooiste burchten en kastelen in Polen.
Inhalt
Kasteel van de hertogen van Pommeren: een bolwerk van cultuur in Szczecin
Op weg naar de Poolse Oostzeekust is een omweg naar de aloude handelsstad Szczecin zeker de moeite waard. Aan de oever van de Oder ligt het kasteel van de hertogen van Pommeren. Deze ‘dynastie van de griffioenen’ resideerde hier al meer dan 500 jaar. In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel verwoest, maar uiteindelijk in renaissancestijl herbouwd. Van verre zichtbaar zijn de lichtgrijze gevel en koepelvormige torens. Bij een bezoek kunt u door de kunstgalerijen dwalen, het rijkelijk beschilderde gewelf van de kasteelkapel bewonderen en een heksencel bezichtigen. Op de binnenplaats ziet u de wijzerplaat die is versierd met een tandenklapperend gezichtje en rollende ogen.
Mariënburg: een juweeltje van de baksteengotiek
Bij een bezoek aan slot Mariënburg in het Pommerse Malbork reist u terug in de tijd naar de Middeleeuwen. Dit grootse fort aan de oever van de Nogat ontstond tussen de 13e en 14e eeuw en diende lange tijd als hoofdkwartier van de Duitse ridderorde. Als de grootste gotische burcht van Europa staat het ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst. U komt binnen door de voorburcht, waar ooit voorraden en handgereedschap werden opgeslagen. In het massieve middelste kasteel met drie vleugels ontdekt u de kamers van de grootmeester en de Grote Remter, een prachtige ridderzaal met een lengte van 30 m. Hier bevindt zich ook een bezienswaardig barnsteenmuseum, vol juwelen en oogverblindende alledaagse voorwerpen. Het derde deel van het complex wordt gevormd door het eveneens indrukwekkende hoge kasteel.
Burcht van Olsztyn: in de voetsporen van Nicholas Copernicus.
De stad Olsztyn wordt omringd door uitgestrekte bossen en bevindt zich aan de Europese Route van de baksteengotiek. Aan de rand van het historische centrum ontstond vanaf de 14eeeuw de burcht van het kapittel van de kathedraal van Warmia. De beroemdste beheerder was de geniale astronoom Nicholas Copernicus die tussen 1516 en 1521 in het enorme bakstenen gebouw van twee vleugels met een enorme toren woonde. De voormalige kamers herbergen nu een deel van het museum van Warmia en Mazury. De moeite van het vermelden waard is ook een astronomiebord dat door Copernicus zelf in het klooster is geplaatst voor het berekenen van de equinoxen.
Raczyńskipaleis Rogalin: magie in late barokke stijl
Ten zuiden van Poznań geldt het Raczyńskipaleis in Rogalin als één van de mooiste kastelen van Polen. Vanaf 1774 diende het als residentie van de adellijke Raczyński-familie. De buitenmuren van het paleis zijn geel gekalkt en in late barokke stijl versierd. Het gebouw bestaat uit een rechthoekig hoofdgebouw en twee halfronde galerijvleugels aan de zijkant die bijna als een omhelzing een paradeplein omarmen. Binnen kunt u waardevolle ingerichte salons in Empire- en Biedermeierstijl, balzalen en een fotogalerij bewonderen. Achter het kasteel ligt een barokke tuin, ontworpen naar Frans model. Verder is er ook een aangelegd landschapspark met zeer oude eiken.
Kasteel Wilanów: voor wandelaars
In het zuiden van Warschau lokt het glamoureuze barokke kasteel Wilanów met een oranjerie en een park dat perfect is voor wandelaars. Het kasteel werd gebouwd als zomerpaleis voor koning Johan III Sobieski, die in 1683 in de slag bij de Kahlenberg de redder van Wenen werd. Aan het begin van de 19e eeuw ontstond hier onder leiding van de edelman Stanisław Kostka Potocki één van de eerste openbaar toegankelijke kunstverzamelingen in Polen. Daaronder bevinden zich werken van Peter Paul Rubens en Lucas Cranach. In de voormalige manege van het kasteel vindt u bovendien het eerste affichemuseum ter wereld.
Slot Lublin: de adem van de wereldgeschiedenis
Ten noordwesten van het charmante oude centrum van Lublin verrijst op een heuvel het kasteel van Lublin. Het complex werd in de 12e eeuw onder koning Kasimir II gebouwd. Van de middeleeuwse burcht zijn tot vandaag de als ronde woontoren bekende Donżon en de Drie-eenheidskapel, spectaculair versierd met Byzantijnse en oud-Russische fresco’s, bewaard gebleven. In het kasteel werd in 1569 wereldgeschiedenis geschreven: met de Unie van Lublin werd hier de Pools-Litouwse adellijke republiek gevormd. Nu maakt de voormalige koninklijke residentie indruk met een overwegend nieuw-gotische architectuur en een waardevolle kunstverzameling.
Kasteel Łańcut: woondromen van een edelman
Het kasteel Łańcut werd tussen 1629 en 1641 als een fort gebouw, in opdracht van bouwer Stanisław Lubomirski, één van de rijkste edellieden van Polen. Rond de eeuwwisseling van de 18e en 19e eeuw kreeg het kasteel zijn huidige karakter van paleis. Achter de neo-barokke gevel getuigen de binnenruimtes van een feodale levensstijl. U kunt er uitgebreide wand- en plafondschilderingen, wandtapijten, stijlvol meubilair en diverse schilderijen en beeldhouwwerken ontdekken. Tot het kasteel behoren bovendien naast een synagoge ook een iconenmuseum en één van de grootste koetsmusea van Europa. Elk jaar in mei is het paleiscomplex het toneel van een gerenommeerd festival voor klassieke muziek.
Kasteel Pieskowa Skała: Adlerhorst
In het midden van de bossen van het natuurreservaat Ojców verrijst op een Jura-rots met uitzicht op het dal van Prądnik het indrukwekkende renaissancegebouw van het kasteel Pieskowa Skała. Het complex ligt aan de Adelaarsnestenroute. Deze is populair bij wandelaars en fietsers en voert langs 25 kastelen en middeleeuwse grensversterkingen. Een ophaalbrug leidt naar de binnenplaats van het complex, dat wordt omringd door elegante arcades en dateert van rond 1315. De kasteelzalen herbergen naast prachtige meubels ook collecties Europese kunst van de middeleeuwen tot in de 19e eeuw.
Burcht Niedzica: hoog boven het Czorsztyn-stuwmeer
Op een rotspunt boven het enorme Czorsztyn-stuwmeer ligt de burcht Niedzica. Het complex uit de 14e eeuw dat is gebouwd als grensversterking is goed bewaard gebleven. Vooral de gotische bovenburcht is de moeite waard. Vanaf de burchttoren kunt u uitkijken over het water naar de ruige bergketens van de Pieniny. Binnen zijn er naast een martelkamer ook tentoonstellingsruimtes over de geschiedenis van de burcht. Bij een bezoek moet u zeker het verhaal over de ontdekking van een oud-Peruaans knoopafschrift, dat informatie zou hebben gegeven over een Inca-schat niet overslaan.
Kasteel Pless: een avond bij Telemann
Liefhebbers van de barokcomponist Georg Philipp Telemann opgelet! Aan het begin van de 18e eeuw werkte de musicus op het kasteel van Pless in Pszczyna, Opper-Silezië, als kapelmeester. Ter ere van hem vindt er sinds 1979 de concertreeks ‘Avonden bij Telemann’ in de rijkelijk versierde spiegelzaal van het neo-barokke complex plaats. U kunt echter ook het kasteelmuseum bezoeken en de ruimtes bezichtigen waar keizer Willem II tijdens de eerste Wereldoorlog een tijd lang woonde. Aan de rand van het prachtige kasteelpark met theepaviljoen en Chinese poort ontdekt u een wisentenverblijf (Europese bizons) dat al in de 19e eeuw werd gebouwd.
Laat ons weten wat je van dit artikel vind!
Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's
Inspiratie
Bestemmingen - Vakantie ideeën
Blog