De keuken van de Canarische: regionale specialiteiten
Op de Canarische Eilanden komen wilde en romantische bergmassieven samen met fantastische zandstranden omgeven door dichte laurierbossen en een turquoiseblauwe zee. De veelzijdige natuur van de Canarische Eilanden betovert u met de mediterrane sfeer en idyllische kuststroken. Maar ook de traditionele Canarische keuken beneemt u met haar unieke heerlijke gerechten de adem. Afrikaanse en tropische invloeden verlenen haar een heel bijzondere smaak en nemen u mee op een culinaire reis die u niet snel zult vergeten. De diversiteit van de eilanden ziet men terug in haar gerechten. Elk eiland heeft zijn eigen aroma's en specialiteiten. Smul met al uw zintuigen van de Canarische gerechten, die voor het grootste deel uit lokale producten worden samengesteld.
INHOUDSOPGAVE
- Escaldón de Gofio: Canarische Gofio
- Caldo de millo: Maissoep uit Lanzarote
- Papas Arrugadas: rimpelige Aardappels met Mojo
- Chorizo uit Teror op Gran Canaria
- Puchero Canario: Canarisch Eenpansgerecht
- Queso asado con mojo: gegrilde Kaas met Mojo
- Sancocho Canario: Wrakbaars met Aardappelen en Gofio
- Rapaduras van La Palma
- Conejo en Salmorejo: gemarineerd Konijn uit Tenerife
- Frangollo: Pudding
- Vakantiewoningen in de omgeving
Escaldón de Gofio: Canarische Gofio
Gofio is als gerecht niet weg te denken uit de Canarische keuken en werd al door de oorspronkelijke bewoners van de eilanden gegeten. Het bestaat uit geroosterde mais-, tarwe- en gerstekorrels, die tot een soort polenta worden verwerkt. Vooral in de wintermaanden overgieten de inheemse bewoners de gofio met een bouillon van vlees of vis en kneden het. Probeer tijdens uw vakantie beslist het gerecht escaldón de gofio wanneer u een traditioneel Canarisch gerecht wilt eten. De gofio wordt plaatselijk verbouwd en vormt de basis voor veel hartige maar ook zoete gerechten. Vermengd met melk wordt het gegeten als een ontbijtpap.
Caldo de millo: Maissoep uit Lanzarote
Wanneer u dieper het landschap van Lanzarote ingaat, voelt u zich alsof u niet meer op deze wereld bent. De schrale vegetatie van korstmossen en kruiden vormt in samenspel met vulkaankraters het unieke beeld van een maanlandschap. Caldo de millo bestaat uit weinig ingrediënten en staat daarmee symbool voor de karige vegetatie van dit Atlantische eiland. Deze voor Lanzarote typische maissoep bevat bouillon, mais, uien, zout, olie en knoflook. Hier en daar wordt ze verfijnd door een traditionele Canarische kaas.
Papas Arrugadas: rimpelige Aardappels met Mojo
Het wellicht bekendste Canarische gerecht zijn de papas arrugadas. Meestal wordt de kleine portie van rimpelige aardappelen op alle Canarische Eilanden als voorgerecht geserveerd. De in zout water en citroensap gekookte aardappelen worden verfijnd met de traditionele rode of groene mojo-saus, die uit paprika, komijn, olie, knoflook en azijn bestaat. Als kleine snack past dit gerecht perfect bij een fris biertje terwijl u op het terras van een restaurant aan het strand geniet van het einde van een zonnige dag.
Chorizo uit Teror op Gran Canaria
De beroemde chorizo uit Teror, een plaats in het noorden van Gran Canaria, geldt als een absolute Canarische delicatesse. Ze wordt naar een geheim recept gemaakt van paprikapoeder, witte wijn, knoflook, varkensspek, mager vlees en kruiden. Vanwege haar zachte textuur smelt ze letterlijk op de tong en laat ze zich smeuïg op brood smeren. Op de Mercadillo de Teror, de oudste straatmarkt van het eiland, kunt u de chorizo naast vele andere lokale specialiteiten altijd op zondag kopen.
Puchero Canario: Canarisch Eenpansgerecht
Zoals elke Spaanse regio hebben ook de Canarische Eilanden een traditioneel eenpansgerecht. Bijzonder aan de puchero canario is dat hij wordt gemaakt van aardappelen, pompoen, zoete aardappelen, peterselie, mais, kikkererwten, vlees en munt. Vooral voor een samenzijn met een groter gezelschap is dit Canarische gerecht zeer geschikt. Dit gerecht is bestemd voor de koudere dagen. In de warmere periode wordt dit gerecht vervangen door de typisch Canarische waterkerssoep, die u tijdens uw vakantie ook zeker moet proeven.
Queso asado con mojo: gegrilde Kaas met Mojo
De Canarische Eilanden zijn wereldwijd beroemd om hun talrijke lekkere kaassoorten, waarvan er meerdere bij de World Cheese Awards onderscheiden zijn. De kaas wordt gemaakt van melk van inheemse runderrassen, geiten of schapen. De op Gran Canaria geproduceerde bloemenkaas geldt als een bijzondere delicatesse onder de Canarische kaassoorten. De queso asado con mojo is eveneens populair als snack of voorgerecht. Op de schijfjes van deze gegrilde en gerookte kaas druppelt men de mojo-saus die een rol speelt in de meest uiteenlopende gerechten op de Canarische Eilanden. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit La Palma.
Sancocho Canario: Wrakbaars met Aardappelen en Gofio
Als u na een lange stranddag zin heeft in verse vis op uw bord, dan moet u beslist sancocho canario bestellen. De basis van dit heerlijke Canarische gerecht is de wrakbaars. Maar het is ook lekker met andere vissoorten. Als vullende bijgerechten dienen aardappelen, zoete aardappelen en gofio. Verse peterselie en schijfjes rode ui of de scherpe mojo-saus verlenen dit gerecht de speciale smaak. Dit gerecht wordt traditioneel rond Pasen, vooral op Goede Vrijdag, gegeten. Op Tenerife wordt dit gerecht in een pan geserveerd.
Rapaduras van La Palma
Canarische desserts bestaan dikwijls uit zeer eenvoudige ingrediënten. Zo ook de rapaduras, een typisch Canarisch dessert, dat van het eiland La Palma komt. Deze kegeltjes van suikerrietsiroop zijn ook in Andalusië en enkele delen van Zuid-Amerika zeer populair. Het rietsuikersap wordt met gofio, kaneel, amandelen en citroen tot de gewenste vorm gemaakt. Rapaduras smaken het lekkerst met een bolletje ijs.
Conejo en Salmorejo: gemarineerd Konijn uit Tenerife
Op Tenerife wisselen ruwe berglandschappen, eindeloze droomstranden en bloeiende landschappen elkaar af. Zo indrukwekkend als de natuur van het eiland is ook de specialiteit conejo en salmorejo, die haar oorsprong eigenlijk in het Spaanse Aragón heeft. Inmiddels is het wildgerecht echter gepromoveerd tot Canarische specialiteit. Het konijnenvlees wordt in een marinade van witte wijn, olijfolie, tijm, knoflook en azijn gebraden en aansluitend geserveerd met papas arrugadas. Als perfecte aanvulling bij dit hoofdgerecht zijn de lokale wijnen van Tenerife geschikt.
Frangollo: Pudding
Het traditionele Canarische dessert frangollo bestaat uit griesmeelpudding van mais. Het maismeel wordt samen met citroen, suiker, amandelen, kaneel, eieren en boter in melk gekookt en is bijzonder geschikt als toetje voor speciale gelegenheden. Vooral met Kerstmis is frangollo een zeer populair dessert. Al naargelang de regio of het eiland bestaan er verschillende variaties van deze lekkere pudding.
Laat ons weten wat je van dit artikel vind!
Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's
Inspiratie
Bestemmingen - Vakantie ideeën
Blog