Top 10 populairste Belgische bieren

België heeft zich in de laatste eeuwen ontwikkeld tot de bierproducent met de beste ideeën wereldwijd. Met meer dan 1.500 biersoorten is het kleine land aan het Kanaal, dat nauwelijks zo groot is als Noordrijn-Westfalen, de onbetwiste nummer één. De superlatieven raken niet uitgeput: in 2016 ontving het Belgisch bier van UNESCO de prestigieuze titel van werelderfgoed. Ook de bierexperts zijn het met elkaar eens: Belgisch bier is het beste ter wereld. hier komen Belgische, Duitse, Franse en Nederlandse invloeden samen in fascinerende combinaties. Het palet reikt van eenvoudige witbieren via veelzijdige Lambics tot pittige Farmhouse ales. Het is vanzelfsprekend dat in de kroegen van België ook biologische, glutenvrije en alcoholvrije bieren geschonken worden. 


La Chouffe - een delicatesse om te drinken 

Het behoort tot de bekendste bieren ter wereld: La Chouffe - het bier met de schalks glimlachende kabouter op het etiket. De vaste schuimkraag en de smaak van sinaasappel, citroen en koriander maken dit bier tot een echte delicatesse, maar dan om te drinken. Met een alcoholpercentage van 8% is het niet bepaald licht. Het bijzondere gerstenat wordt gebrouwen in de Brasserie d'Achouffe in Houffalize in Wallonië. Tegenwoordig omvat de productie tal van soorten. Per jaar worden enkele duizenden hectoliters geproduceerd en naar meer dan 40 landen geëxporteerd. 


La Chouffe

Duvel - een bier voor alle gelegenheden


Duvel heeft al meerdere awards gewonnen. Met een alcoholpercentage van 8,5% is het een typisch zwaar bier. Bijzondere hopsoorten geven het gerstenat zijn fruitige karakter met een lichte toets van citroen en sinaasappel. Het is een bier dat niet te complex is en daarom goed bij het eten past of eenvoudig als afzakkertje aan de bar wordt gedronken. Doe als de Belgen en drink Duvel met een portie kibbeling. Het wordt gebrouwen in Breendonk ten noorden van Brussel door de in 1871 opgerichte familiebrouwerij Duvel Moortgat die haar bieren naar 71 landen exporteert.

Affligem Blond – volgens een duizend jaar oud recept

In België drinkt men graag blond bier omdat het niet te zwaar is, niet erg zoet is en een licht bittere toets heeft. Uw smaak? Dan is het meermaals bekroonde Affligem Blond voor u de juiste keuze. Het wordt volgens een oud recept door de brouwerij Affligem in de gelijknamige plaats dicht bij Brussel geproduceerd. De geschiedenis van de brouwerij is meer dan duizend jaar oud. In de 11e eeuw brouwden monniken bier omdat het drinkwater niet te drinken was. Weldra was het bier ook buiten de grenzen van het klooster gewild. Ook vandaag de dag is het gerstenat met zijn fruitige smaak en een alcoholpercentage van 6,8% zeer populair. 


Affligem blond bierAffligem Blond

 


Troubadour Magma – een buitengewoon karakter

Het speciaalbier Troubadour Magma onderscheidt zich door zijn typisch fruitige aroma in de smaaknuances citrus en mango alsook door hoparoma's van appel en ananas. En zoals een troubadour in de middeleeuwen een loflied op de liefde zong, zo zingen vele bierkenners het loflied op dit buitengewone gerstenat. Het bijzondere moutaroma, de bittere aroma's en het alcoholpercentage van maar liefst 9% vinden overal veel liefhebbers. Troubadour Magma wordt gebrouwen in de brouwerij The Musketeers in de Noord-Vlaamse plaats Sint-Gillis-Waas. 

Tripel Karmeliet – een onmiskenbare smaak 

Het is een van de meest gedronken bieren in België: de Tripel Karmeliet. Belgische bierdrinkers gaven dit gerstenat vier sterren. Drie moutsoorten, een krachtige 8,4% alcohol, de toevoeging van haver en de langzame hergisting op de fles zorgen voor een onmiskenbare eigen smaak. Nuances van sinaasappel, vanille en karamel en een licht bitterheid maken de drinkervaring compleet. Drink het bij gevogelte of een rijpe bergkaas en u zult een interessante ontdekking doen. De Oost-Vlaamse familiebrouwerij Bosteels brouwt haar specialiteit sinds 1996. 


Tripel KarmelietTripel Karmeliet

Chimay Bleue - een bier als een goede wijn 

Op het eerste gezicht springt het voor een bier geweldige alcoholpercentage van 9% in het oog. Het donkere bier, een trappistenbier dat alleen door monniken mag worden gebrouwen, bekoort door zijn licht naar karamel en toffee smakend mout. Door jarenlange rijping als bij een goede wijn krijgt het bier een zachtere en zoetere smaak. Probeer Chimay Bleue bij een steak en rijpe kaas en proef het verschil. Er zijn in België zes trappistenbrouwerijen, een daarvan bevindt zich in het klooster Notre-Dame de Scourmont dicht bij de plaats Chimay in Wallonië, de plaats waar Chimay Bleue wordt gebrouwen. 

Orval – uniek onder de trappistenbieren 

Als het nog jong is, smaakt het licht zoet en naar hop, naarmate het bier ouder wordt smaakt het complexer en kruidiger met een bitterfruitig aroma: het wereldberoemde trappistenbier Orval. Zijn bijzondere status onder de trappistenbieren heeft het gerstenat te danken aan zijn steeds veranderende aroma's. Laat u verrassen, ontdek bij iedere fles een nieuwe smaaknuance. Door zijn alcoholpercentage van 6,2% is het bovendien een populair bier op de tap. Het blond bier wordt door monniken gebrouwen in de Brasserie d'Orval in Florenville in Wallonië. De gemaakte winst komt ten goede aan sociale projecten. 


OrvalOrval

Westmalle Tripel – heerlijk bij wild en kaas

Een van de beste trappistenbieren en absoluut een van de beste Belgische bieren is Westmalle Tripel. Het wordt geproduceerd in de abdij Westmalle in de provinciestad Malle dicht bij Antwerpen. De aanduiding Tripel komt van de monniken en verwijst naar de drievoudige gisting. Het goudkleurige, goed gehopte bier onderscheidt zich door zijn krachtige alcoholpercentage van 9,5%. Smakelijke, fruitige aroma's van banaan en peer vermengen zich met een kruidig aroma en vormen een aangename balans voor de zwaarte van het bier. Het smaakt heerlijk bij wild, runderragout en kaas. 

Rochefort 10 – een niet te onderschatten sterk bier 

De Belgische monniken brouwden en brouwen de sterkste bieren. Laat niemand hier iets slechts van denken! En zoals steeds bij trappistenbieren gaat het aanzienlijke alcoholgehalte schuil achter veelvuldige smaaknuances. Bij Rochefort 10 met zijn alcoholpercentage van meer dan 11% zijn het de fruitige nuances van vijg en pruim en de moutige, aan chocolade en karamel herinnerende aroma's. Het roodbruine sterkbier wordt volgens een traditioneel recept door monniken gebrouwen in de abdij Notre-Dame de Saint-Remy dicht bij de gemeente Rochefort in Wallonië. U dient uw Rochefort te drinken bij een lekkere maaltijd. 


Rochefort 10Rochefort 10

Force Majeure – alcoholvrij en lekker

De brouwerij Force Majeure is de enige Belgische brouwerij die alcoholvrije bieren produceert: het Blond, bruin Dubbel, Tripel en Kriek. Alle bieren bevatten minder dan 0,5% alcohol en worden gebrouwen volgens traditionele recepten. De smaak is complex en verrast met lichte touches van karamel en gebrande mout. Tot het aanbod behoort ook een zuiver vruchtenbier. De door de triatleet Stijn Panis in 2019 opgerichte brouwerij produceert haar lekkere bieren in Genk nabij Maastricht. Geniet van Belgisch bier zonder slecht geweten. 

Laat ons weten wat je van dit artikel vind!

Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's

België

Vakantiewoningen in de omgeving

Duinenhuis 274
België Kust Bredene BE8450.725.6

Duinenhuis 274

max. 4 personen
3 kamers | 2 slaapkamers | 1 badkamer

Green Garden
België Kust De Haan BE8420.280.4

Green Garden

max. 4 personen
1 kamer | 1 slaapkamer | 1 badkamer

Villa Sas
België Kust Oudenburg BE8460.100.1

Villa Sas

max. 14 personen
7 kamers | 5 slaapkamers | 5 badkamers

Inspiratie

Bestemmingen - Vakantie ideeën

Blog

Meer ideeën voor uw vakantie