Streetfood in Italië: top 10 tips

Iedereen weet dat de pizza het perfecte Italiaanse streetfood is maar kent u ook al arancini, piadina of panzerotto? Streetfood is in Italië zeer gevarieerd: elke regio heeft haar eigen specialiteiten met lokale bijzonderheden, die allemaal vers en van lokale ingrediënten gemaakt worden. Probeer op vakantie allerlei smakelijke gerechten uit! In Ligurië krijgt u bijvoorbeeld geurende focaccia's in de hand, terwijl in de Romagna de beroemde piadina romagnola een heerlijk hapje voor tussendoor is. Venetië is daarentegen bekend vanwege zijn fritolini (gefrituurde vis in een papieren zakje) en überhaupt kunt u al smullend van het voortreffelijke streetfood de gehele laars doorreizen.


Pizza al taglio

De pizza al taglio, dus to go, behoort tot de populairste snacks die snel op straat gekocht en gegeten kunnen worden. Meestal is de pizza in de vorm van een vierkant of driehoek gesneden en dus praktisch om mee te nemen. Ook heeft de pizza vaak een dikkere rand om te voorkomen dat het beleg eraf glijdt. Er zijn veel verschillende varianten: met of zonder tomatensaus ('rossa' of 'bianca'), met of zonder mozzarella, met salami, ham, basilicum, vis of vegetarisch. Een pizzapunt is met ca. 250 calorieën per 100 gram zeer rijk aan calorieën. 


pizzaPizza al taglio

Focaccia

Uit het in het noordelijke Ligurië gelegen Genua komt het dikke platte brood focaccia, ook 'schiacciata' genoemd. Het geldt als de voorloper van de pizza omdat het eveneens uit gistdeeg bestaat en voor het bakken klassiek met olijfolie besprenkeld en met kruiden als rozemarijn bestrooid wordt. De focaccia kan met veel ingrediënten belegd worden, zoals bijvoorbeeld tomaten, uien, aardappels, olijven of eenvoudig alleen met grofkorrelig zout. Zeer lekker hierbij is parmaham of stevige mortadella. 

Piadina romagnola

De piadina is een dun brood, waarvan het deeg met reuzel wordt vermengd. Het wordt traditioneel op een hete plaat of in de pan gebakken en daarna gevuld met rauwe ham of een zachte squacquerone-kaas, breasaola (luchtgedroogde, zeer magere runderham), enkele blaadjes rucola en cocktailtomaatjes. Ook hier heb je naast dit klassieke beleg heel veel variaties. De piadina kan zelfs worden bestreken met zoete chocoladepasta. Deze klassieke specialiteit uit de Romagna is lekker streetfood, dat men bij elk snackbarretje of op elke weekmarkt kan krijgen.


Piadina RomagnolaPiadina Romagnola

Pesce fritto

Het aanbod aan gefrituurd streetfood is in Italië behoorlijk groot. Daartoe behoort ook de gefrituurde vis uit een papieren zakje, de pesce fritto al cono. Ook zeevruchten zoals garnalen worden voor uw ogen in verse olie gebakken en met een stukje citroen in een appetijtelijk hoorntje van absorberend papier in de hand geserveerd. De vis wordt in eenvoudig meeldeeg gedoopt en dan snel bij zeer hoge temperaturen gefrituurd. Met deze proviand kunt u dan langs de haven slenteren en het bonte gebeuren op de vismarkt gadeslaan. 

Panzerotti

Deze lekkere kussentjes van brooddeeg komen uit Zuid-Italië en zijn meestal gevuld met tomaat en mozzarella, soms ook met aubergines, ricotta of andere ingrediënten. Ze zijn een typisch voorbeeld voor de zogenaamde 'cucina povera' (arme keuken), dus een keuken die eenvoudig en goedkoop maar tegelijkertijd ook zeer voedzaam en heel lekker is. Panzerotti lijken op kleine calzoni maar worden gefrituurd en vormen een heerlijke snack voor tussendoor. Vers bereid smaken ze natuurlijk het best. Vooral kinderen weten dit lekkere streetfood te waarderen. 


PanzerottiPanzerotti

Tramezzini

Tramezzini zijn typisch Italiaanse sandwiches, dus eigenlijk belegde sneetjes toast. Italianen eten ze bijzonder graag wanneer ze 's middags snel iets moeten eten. Een driehoekig sneetje toast zonder rand wordt belegd met verschillende ingrediënten: kaas en ham, tomaten, mozzarella en basilicum, pesto, rucola, paddenstoelen, tonijn met mayonaise, groente ... geheel naar eigen smaak. Tramezzini komen uit Turijn en worden heel klassiek niet geroosterd en koud geserveerd. 

Arancini

Achter een heel onschuldig korstje gaat in de arancino een waar smaakgenot schuil. Deze gefrituurde snacks komen in ieder geval uit het zuiden, om precies te zijn van Sicilië, en worden in Italië ook 'supplì' genoemd. Ze worden direct uit de hand gegeten en zijn eigenlijk zo groot dat men na één arancino al verzadigd is. Arancini zijn met vlees- of tomatensaus gevulde bolletjes rijst, die soms ook langwerpig van vorm zijn of aan een kant spits toelopen. Maar lekker zijn ze zeker. Ze zijn of klassiek gevuld met gehakt of als alternatief met erwten en mozzarella. 


AranciniArancini

Zoet streetfood

In Italië heb je een enorme keuze aan gebak en zoetigheden voor onderweg, die dikwijls bij een espresso of 's ochtends in de bar bij een cappuccino worden geserveerd. Zoete lekkernijen zijn de knapperige amaretti of cantucci-koekjes, die ook in de Vin Santo, een zoete wijn, worden gedoopt. Zeer fijn zijn bovendien de zeppole, heerlijke gefrituurde deegballetjes die gevuld worden met banketbakkersroom, marmelade of chocolade. Soms worden ze alleen bestrooid met een laagje poedersuiker. Een waar genot!

Olive Ascolane

Een andere populaire klassieker zijn de smakelijke olive ascolane. Dat zijn kleine vleesballetjes die omhuld door een grote groene olijf gepaneerd en gefrituurd worden. Deze snack komt uit de Marche, waar rondom Ascoli Piceno de fantastisch zachte, groene reuzenolijven worden geteeld. De oude Romeinen wisten deze olijfsoort al zeer te waarderen. Tegenwoordig worden olive ascolane ook vaak als hapje bij het aperitief geserveerd. Ze staan symbool voor een Italiaanse keuken die zelfs met de eenvoudigste gerechten haar internationaal leidinggevende positie zonder concurrentie handhaaft.


Olive Ascolane

Italiaans ijs

Italië geldt als het land van het eigengemaakte ijs. Traditioneel wordt dit in kleine schaaltjes of wafels geschept en met een dot slagroom of verse vruchten gedecoreerd. Eigengemaakt ijs is vooral in de zomer een zeer populair zoet dessert dat vaak tussen de middag of in de avond gegeten wordt. De bereiding vindt uitsluitend met verse ingrediënten in een ijsmachine plaats totdat het mengsel romig is. Hierbij worden absoluut geen verdikkings- of conserveringsmiddelen gebruikt. 

Laat ons weten wat je van dit artikel vind!

Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's

Italië

Vakantiewoningen in de omgeving

Casale L'Uliveta
Italië Florence binnenland San Miniato IT5311.605.1

Casale L'Uliveta

max. 8 personen
6 kamers | 4 slaapkamers | 2 badkamers

Villa al Sole
Italië Siena en omgeving Montalcino IT5320.606.1

Villa al Sole

max. 8 personen
4 kamers | 3 slaapkamers | 3 badkamers

Inspiratie

Bestemmingen - Vakantie ideeën

Blog

Meer ideeën voor uw vakantie